Foto: Jenny Gustafsson

–Vi vill fortsätta erbjuda kurser som utgår från den visuella kreatören

Svenska Tecknare har inför hösten 2023 öppnat anmälan till en ny omgång kurser speciellt framtagna för visuella kreatörer. Vi har ställt några frågor till kursansvarig Samira Bouabana.

Under 2022 startade Svenska Tecknare med kursansvarig Samira Bouabana i spetsen ett kursutbud för yrkesverksamma inom bild och form. Nu med en uppbokad första säsong kurser i ryggen har hon tagit fram ett antal nya kurser som ges hösten 2023 och som nu går att boka in sig på.

Hej Samira! Hur har arbetet med att komma fram till vilka kurser som skulle ges gått till?
– Inför en ny omgång kurser har vi utifrån utvärderingar från kursdeltagare, kursledare med flera, tagit fram ett urval av kurser för hösten. Det som gäller för utbudet som helhet är att det syftar till att bidra till ett hållbart och utvecklande yrkesliv för yrkesverksamma inom det visuella bild- och formområdet.

–Till grund för hösten kurser ligger även, liksom för tidigare utbud, medlemsundersökningar, Svenska Tecknares strategiska visionsarbete samt intervjuer med andra utövare och personer kopplade till Svenska Tecknare. Detta för att få till ett utbud som saknas, eller är svårtillgängligt för Svenska Tecknares yrkesgrupper på annat håll.

När är anmälan öppen?
–Anmälan är öppen från och med 5 juni. Info om kursutbudet och anmälan finns här.

Vad kostar det att delta?
–Utbudet ges till självkostnadspris och avgifterna kan därför hållas låga, som medlem i Svenska Tecknare har du dessutom 50 % rabatt.

Kursutbudet har en del som går under rubriken Yrkeslivet och en som går under rubriken Labbet, berätta mer?
–Utbildningarna är sorterade i en del som heter Yrkeslivet som handlar om allt det som berör det gap som ibland kan finnas mellan utövarens kreativa kunskaper och kunskaper i icke designmässiga delar. Det kan till exempel handla om att driva företag, utarbeta strategier för sin verksamhet, eller bli bättre på presentationsteknik och kommunikation.

–Labbet är en experimentell yta för att prova på kreativt arbete som vanligtvis kanske inte ryms inom ens vanliga uppdrag. Inom Labbet får du prova att arbeta på nya sätt, men med utgångspunkt i grafisk design och illustration. Man kanske har fastnat i gamla hjulspår, behöver ny energi och inspiration eller vill se sitt arbete utvecklas på oväntade sätt.

–Generellt sett kan den professionella utövaren ibland vara för erfaren för kreativa kurser på marknaden och för okunnig inom företagande för att riktigt passa in någonstans. Med de här kurserna försöker vi utjämna det glappet.

Om kursutbudet hösten 2023
Under hösten ges kurserna nedan.

Alla kurser ges i Svenska Tecknares lokaler i Stockholm förutom Labbet kurs: Risotryck och färg som äger rum i Malmö:

Med kursverksamheten vill Svenska Tecknare bidra till att stärka utövare inom visuell kommunikation i yrket.

Om Samira Bouabana
Samira arbetar brett inom området visuell kommunikation. Dels med egen verksamhet som utövande grafisk formgivare, hon är en del av Hall of Femmes som vill bidra till en mer representativ bild av designhistorien och sedan i höstas har hon ett litet pop up-galleri för grafisk form i Hornstulls T-bana. ⁠Sedan 2017 arbetar hon på Beckmans designhögskola som lektor och programansvarig på programmet Visuell kommunikation.

Vill du bli medlem i Svenska Tecknare ta del av utbudet till halva priset. Om medlemskap i Svenska Tecknare.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.